Як розібратися в маркуванні шин

Рубрика Дод. обладнання

Як розібратися в маркуванні шинШини єдиний зв’язок вашого автомобіля з дорогою. І хоча, як елемент безпеки, їх не беруть до уваги, саме з шинами, насамперед, може виникнути проблема. Замислюються про це, вже тільки на СТО, перед ремонтом.

Гумові покришки, які сьогодні борознять наші асфальтовані дороги, дуже відрізняються від своїх прототипів, що з’явилися на перших автомобілях.

По-перше, сучасні шини це поєднання різних матеріалів, в основному ступінь щільності гуми та сталі.
Але нам з вами, не так важливо знати історію створення оболонки колеса та весь процес виробництва, як вміти читати попереджувальні знаки, надруковані на боковині ваших шин.

Використовуючи цю важливу інформацію, ми зможемо належним чином експлуатувати свої шини, гарантуючи стійкість свого автомобіля на дорозі, забезпечити оптимальну керованість та прохідність. А коли настане час, обізнаний водій, без особливих складнощів, зможе вибрати відповідну їм заміну.

Слідуючи рекомендаціям у посібнику з експлуатації автомобіля, нам слід звертати увагу на три основні параметри при виборі конфігурації шин.

1. Концепція сезонності. Зимові, літні або всесезонні.
2. Ваші диски Залізні або з алюмінієвого сплаву.
3. Ваш двигун. Його тип та потужність.

Насправді, поєднання букв і цифр, нанесених на покришку, містить набагато більший обсяг інформації, ніж ми могли б припустити.

Наприклад, вони можуть бути марковані даними, не тільки про дату виробництва та країну виробника, але навіть, про відповідність європейським правилам рівня зовнішнього шуму, що виробляється вашими шинами, та рівнем акустичного комфорту. Індекс швидкості навантаження шин, температурний опір, а також ширина та діаметр обода шини.

Найбільш доступне для прочитання будь-якому обивателю це звичайно напис з назвою торгової марки та країна виробник.

Почнемо ж, нарешті, розшифровувати все це складне кодування:

"ZR" - високошвидкісні шини, може експлопитуватися на скості понад 240 км/год.1.) “235” – Цифри, перед косою рисою вказують на відстань у міліметрах, у найширшій точці шини, більше відомої як ширина профілю. В даному випадку на колесі встановлено ширину 235 мм. Американські виробники часто у списку розмірності перед цим числом ставлять букву.

Наприклад : “Р” означає, що ця покришка, як правило, використовується на легкових автомобілях, «LT» застосовують для автобусів та легких вантажівок.

>2.) “45” – Це двозначне число позначає відсоткове відношення висоти профілю авто шини до її ширини.
Висота боковини покришки в нашому випадку 45% від ширини шини, що еквівалентно 105.75 мм . Чим менше число, тим коротший профіль. Винятком є шини Michelin PAX, де число означає загальний діаметр шини в міліметрах.

3.)”ZR” – високошвидкісні шини, як на картинці, шина може експлотуватися на скості понад 240 км/год. “R” – свідчить про радіальний тип несучої конструкції; майже всі шини, що продаються сьогодні саме такого типу. Інший тип каркасу “D“, діагональний, поступається за багатьма показниками каркасу типу “R” . За рахунок того, що в радіальних шинах нитки корда розташовані по довжині радіуса колеса, вони мають великий ресурс експлуатації, і мають менший опір коченню. Також вони більш жорсткі, і що немало важливо, допомагають нам заощадити на паливі.

4.) “17“: Це число вказує на діаметр колеса, на якому шина повинна бути встановлена . І хоча це дивно виглядає, як правило, пишеться в дюймах (а поряд у мм). Зазвичай це цілі числа, і дуже рідко бувають з кроком в 0,5. Такі як “16,5” у дюймах, або “390” у міліметрах . Також його прийнято називати посадковим діаметром.

5.) H2 . Ці значення у вигляді цифр і букв називають сервісним описом. Цифри вказують на ступінь максимального “навантаження” на шину, або кількість ваги, яку шина може винести (1030 кілограмів, або 2271 фунтів), а літера позначає індекс швидкості, або як швидко шини зможуть безпечно здійснювати поворот (“W” означає, в 270 км/год, або 168 миль на годину).

6.) Європейський еквівалент коду DOTDOT: Всі шини, що продаються в США транспорту США (DOT). Ці символи вказують на завод виробника та дату виробництва. Європейський еквівалент коду DOT також може бути присутнім, і позначатися буквою “E2” на самому початку. Коли рядок чисел закінчується буквою “-S“, це означає, що шина відповідає європейським нормам шуму.

7.) “200“: Ступінь зносу протектора є відносним показником, і ґрунтується на швидкості зносу шини під час тестового заїзду на автомобілі на дорозі з різною якістю покриття, в різних кліматичних умовах, з різним стиль водіння. Чим вища кількість, тим довше вона прослужить. Шина з позначкою “300” повинна “протягнути” втричі довше, ніж контрольна шина, з показником “100“.

8.) “M + S“: розшифровуємо як “бруд та сніг”. Такі шини мають глибокий малюнок протектора, що полегшує зчеплення на м’якій поверхні дороги.

Outside — зовнішня сторона

9.) Winter – шини для суто зимових умов; Aquatred або Aqua Contact – шини для дощових країн; , для будь-якого покриття;
R+W” (Road + Winter) — дорожня + зимова (універсальна);
Retread ” — відновлена;
Inside” — внутрішня сторона;
Outside” — зовнішня сторона;
“< strong>Rotation” — напрямок обертання (для шин із спрямованим малюнком);
Side facing inwards” — сторона, звернена всередину ;
Side facing outwards” — сторона, звернена назовні (для асиметричних шин);
Steel” — позначення наявності металокорду ;
TL ” — безкамерна шина;
ТТ ” або “MIT SCHLAUCH” — камерна шина.

При заміні шин на нові або іншого розміру будь-який спеціаліст СТО, у Києві, допоможе вам підібрати те, що потрібно. Адже він орієнтується на загальний зовнішній діаметр, що складається з посадкового діаметра та висоти (профілю) покришки.

Як ми вже з’ясували, вище, посадковий діаметр на нашому прикладі, 255/55/R18, позначений у дюймах останньою цифрою 18, і дорівнює 45, 7см. (1 дюйм дорівнює 2,54 см ).

Розрахувати зовнішній діаметр зовсім не складно: візьмемо посадковий діаметр (18 дюймів = 47, 7см ) та висоти шини (255 мм х 55 % = 140 мм ), і помножимо на два.

Так і зовнішній діаметр у нас легко дорівнює: 47,7 см + (2 х 14,0 см) = 62,7см


Залиште відповідь

Ви повинні ввійти в систему, щоб залишити коментар.