Поліція та водій. Нові взаємини.

Рубрика Загальнопізнавальна

ua-policeКиїв став першим містом, в якому з’явилися привітні та ввічливі, молоді та підтягнуті нові поліцейські, які впевнено розмовляють англійською мовою. Довіру до себе патрульна поліція столиці виборола в перший місяць служби. Вони, не боячись погроз у свій бік, затримували за порушення правил дорожнього руху можновладців, щиро допомагали пенсіонерам безпечно пересуватися цими ж дорогами, охоче фотографувалися з перехожими.

Мабуть, українська національна поліція має радикально відрізнятися від свого попередника, який іде у темне минуле, воєнізованої, авторитарної структури – міліції. Вони аполітичні та професійні. У їхніх особах ми всі бажаємо бачити нове ставлення держави до своїх громадян. «Це не просто нова форма, це нова політика у спілкуванні. Це нові відносини між правоохоронною системою та кожним українцем…», – проголошував колишній прем’єр ще в серпні 2016 року.

ua-police1Дізнаватись про здійснені подвиги поліцейських, про їх плани та завдання, ознайомитися з нормативно-правовою базою діяльності МВС тепер можна на офіційному сайті Патрульної поліції України: patrol.police.gov.ua.
Тут і накази МВС та постанови КМУ про порядки та інструкції.

Сподіваємося, що поліцейська реформа передбачає не лише зміну складу працівників внутрішніх органів, але також позитивні зміни в Кодексі про адміністративні правопорушення, завданням якого є охорона прав та свобод громадян, власності тощо

Як змінилося в законі становище з нашими правами та взаємини з новими правоохоронними органами. Сьогодні, розглянемо витяги зі статей щодо, в основному, водія.

Повноваження патрульної поліції та види превентивних заходів:

Звертаючись до вас, або у разі вашого звернення, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на вашу вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з інформацією в ньому, не випускаючи його з рук.

Дії водія, якщо патрульний поліцейський зупинив автомобіль?

– Залишайтеся в автомобілі, поки поліцейський не попросить вас вийти.

– Вислухайте поліцейського та уточніть всі незрозумілі для вас моменти.

– Ви завжди маєте право висловити свою думку, обґрунтовано не погодитися з поліцейським, проте сперечатися з нею не варто.

– Ви маєте право оскаржити дії поліцейського у визначений законом строк.

– Пам’ятайте, що незнання законів не звільняє вас від відповідальності.

– Виконуйте законні вимоги поліцейського.

– Не провокуйте конфлікт і не чиніть опору.

– Не забувайте, що поліцейські готові до рішучих дій.

– Пам’ятайте, що ваші права не є абсолютними щодо прав інших громадян та інтересів суспільства, а також те, що правопорушення інших водіїв не виправдовують ваше.

– Співпраця та діалог з поліцейським – запорука швидкого та позитивного вирішення ситуації.

Зупинення транспортного засобу.

На відміну від Великої Британії, де поліція може зупинити транспортний засіб з будь-якої причини, наші патрульні обмежені 9 пунктами:
– У разі порушення водієм Правила дорожнього руху;
– Коли транспортний засіб знаходиться в розшуку;
– Якщо порушено порядок використання на ТЗ спеціальних світлових чи звукових сигналів.
– У разі присутності очевидної технічної несправності транспортного засобу (ТЗ).
– За наявності інформації про причетність водія чи пасажирів МС до створення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація про те, що ТЗ чи вантаж можуть бути об’єктом або засобом створення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення.
– Коли необхідно опитати водія чи пасажирів про обставини ДТП, кримінальної чи адміністративної правопорушення, свідками якого вони могли бути.
– Якщо необхідно залучити водія ТЗ для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адмінпорушення чи матеріали, що належать до ДТП.
– В випадку, коли уповноважений орган влади ухвалив рішення про заборону або обмеження руху.
– Через те, що спосіб кріплення вантажу на ТЗ створює небезпеку іншим учасникам дорожнього руху.

Поліцейський може тимчасово обмежити фактичне володіння річчю або пересування транспортного засобу для запобігання небезпеці, якщо є достатні підстави вважати, що річ чи транспортний засіб можуть бути використані особою з метою зазіхання на своє життя та здоров’я або на життя чи здоров’я іншої людини, або ушкодження чужої речі. На вимогу особи поліцейський зобов’язаний повідомити причину застосування ним відповідних заходів.

Виходить в інших випадках поліцейські не мають законного права зупинити Вас.

А ось, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров’ю людей та/або поліцейського, останній має право стріляти, для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження,

Перевірка документів

Патрульний поліції має право перевірити документи:
– у разі, коли особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
– якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу чи дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до скоєння правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям або об’єктом скоєння правопорушення.

Поверхнева перевірка

Поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі чи транспортного засобу:

– коли існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується незаконним способом;

– у випадку, коли існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено або обмежено або становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи чи осіб;

– якщо існує достатньо підстав вважати, що справа чи транспортний засіб є знаряддям скоєння правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якому необхідно провести поверхневу перевірку.

Поверхнева перевірка речі або транспортного засобу здійснюється шляхом візуального огляду речі та/або транспортного засобу або візуального огляду салону та багажника транспортного засобу. Поліцейський при здійсненні поверхневої перевірки має право вимагати відчинити кришку багажника та/або двері салону.

Під час поверхневої перевірки речі чи транспортного засобу особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу.

При виявленні під час поверхневої перевірки будь-яких слідів правопорушення поліцейський забезпечує їх збереження та огляд відповідно до вимог статті 237 Кримінального процесуального кодексу України.


Залиште відповідь

Ви повинні ввійти в систему, щоб залишити коментар.